Secretaría de Movimiento Republicano y Memoria Democrática
Secretaría Movimiento Republicano y Memoria Democrática >
 

Memoria histórica


Una decissió discutida per justaAssociació Fil Roig de Catalunya / 24 oct 08

La decissió del jutge Baltasar Grazón d’abordar des d’un punt de vista penal la qüestió dels crims del franquisme considerem és molt positiva, perquè acabi com acabi aquest procediment que inicia, és evident que ha aconseguit posar en primer pla el genocidi que va significar el franquisme.

Des de la dreta política, mediàtica, eclesial i sociològica, hi ha hagut una reacció visceral, certament molt poc cristiana. S’ha volgut equiparar els morts i assassinats de les dues parts (que ni van haver), però obviant quatre coses essencials: que els de la seva banda ja han tingut quaranta anys de dictadura i trenta de transició condescendent per recordar, homenatjar i enterrar dignament als seus morts, mentre que als republicans se’ls ha volgut imposar (i se’ls vol imposar encara) un silenci i un oblit que és impossible. Impossible per dignitat, per veritat històrica i per justicia.

Una altra mentida interessada en aquesta equiparació interessada d’unes víctimes i unes altres és el no reconeixement de que a Catalunya i a Espanya hi havia un govern legítim, el de la República i de la Generalitat, i que uns militars que representaven la part més brutal de l’exèrcit es van aixecar contra l’ordre democràticament establert, donant un cop d’estat auspiciat per les oligarquies financeres i terratinents del país, amb els feixistes de Falange i els tradicionalistes carques del Requeté, amb les benediccions de quasi tots els bisbes i del Vaticà, i amb el suport de Hitler i de Mussolini, exponents màxims del feixisme a Europa.

I finalment, per a sintetitzar el nostre punt de vista, equiparar els assassinats comesos els quatre primers mesos després del cop d’estat, la immensa majoria de les vegades per elements incontrolats (especialment a Catalunya), amb la repressió sistemàtica i organitzada que el nou règim va implantar en el seu avanç pel territori espanyol, assassinant decenes de milers de demòcrates, republicans, comunistes, anarquistes, mestres, fins i tot catòlics, deixant la majoria de les vegades els cosos a les cunetes o a les tàpies dels cementiris perquè fossin finalment, en el millor dels casos, enterrats en fosses comunes per impedir-ne la identificació.

No és el mateix la violencia exercida per la primera reacció brutal, primària i a vegades indiscriminada contra un cop d’estat feixista donat per derrocar una república que significava un pas endavant en la història de Catalunya i Espanya, que establir un règim de terror allà on s’implatava que va durar des del Juliol de 1936 fins a 1975. Quaranta anys de morts, de por i de silenci.

Per tant, acabi com acabi el procediment iniciat pel jutge Baltasar Garzón (per una vegada no som optimistes), nosaltres que l’hem criticat mantes vegades, volem deixar patent ara el nostre reconeixement per l’acte de valentia que suposa enfontar-se a la dreta i fins i tot posar al PSOE en una situació difícil, i ens sumem als que demanen a la fiscalia retiri els seus recursos, a fi de no obstaculitzar el pocés de la justícia, de la reparació i de la veritat històrica.

 
Recomienda esta web
Correo-e
PCE
Inicio | Favoritos | Contacto | Mapa | Ayuda | Afiliaciones | Lta Correo |
Optimizado a 800 x 600 pixeles